Milestone Reached – Sanctuary Work Accelerates

Work Accelerates in the New Year

Important Milestone Reached - Sealed, Dry Roof

Several notable milestones were reached as the sanctuary was finally “dried-in” just before the New Year.  This milestone allowed multiple crews to work in parallel the first week of January.

Exterior

  • Shingling of the main sanctuary roof was completed on Friday (east side) and Saturday (west side) January 7-8, 2022.
  • Replacement shingling of the existing chapel began. The entire chapel and office wing, in great need of replacement, will be completed next week to match the new sanctuary.
  • Installation of white trim molding around the top of the brick church started on both the east side and west side of the sanctuary exterior.
  • Detailed framing for the gable above the front porch was completed. Also, the four large colonial porch columns were delivered to the site this past week.
  • The masons continued, under a billowing (heated) “tent”, to affix brick on the back (north) wall of the sanctuary. Next week they will move to the west wall above the music wing.
  • A basin and lift pump were installed below ground in the front lawn which will serve to expedite the movement of sewage from the building out to the municipal sewer line under W Maple Road.

Interior – Sanctuary

  • Installation of attic insulation (R-49) between the roof trusses was completed in the sanctuary and town square expansion. Also, insulation was installed on the back (north) wall of the sanctuary and parts of the narthex.
  • Installation and taping of attic dry-wall (5/8”) started below the insulation layer. Note, this is not the finished ceiling.  A beautifully curved ceiling will be installed below the attic drywall later this month.
  • Installation of attic HVAC ductwork down the sanctuary side aisles began, first with the east side.

Interior – Lower Level

  • With the sanctuary above “dry” and the lower level in-wall inspections complete, installation of dry-wall began throughout the lower level. Three of the six classrooms were complete by week’s end.
  • The insulators also began to install insulation throughout all the rooms on the lower level, providing more uniform temperature and better acoustics.

Crew members swarm the west roof on Saturday, January 8.  Pewter shingles are installed over the entire surface.

 The team installs shingles along the roof line on the front of the church and narthex gables.

The east side of the chapel has been stripped and a water proof membrane installed.  Shingles are next for the chapel and then office wing.

 Two layers of insulation, a total of R-49, were first installed high above the side aisles in the sanctuary.

 Working from lifts (center), insulation is installed across the entire sanctuary roof.  The drywallers follow behind.

The same R-49 insulation used in the sanctuary is installed above the ceiling of the expanded town square.

Molded architectural trim boards sit in the sanctuary awaiting installation around the exterior roof line.

Five trim boards combine together to create the finished colonial architectural detail.

 This is a completed section of trim, which will then be caulked and painted.  The brick has yet to be cleaned.

As each section of insulation is installed, another team works from lifts to screw, tape and mud large sheets of drywall.

 The attic ceiling, looking towards the chancel / altar, is not the final finished ceiling profile.

 The final finished ceiling, installed later this month, will form a beautiful curved shape from side to side.

 The large HVAC ducts in the sanctuary attic are coverd in their own special insulation material.

The large (silver) ducts that run sideways across the sanctuary then turn south (blue opening) down the length of the church.

The long north-south HVAC ducts seen here will be hidden inside a ceiling level crawl space.

Drywall is installed on one side of the new classroom walls on the lower level.

Insulation is then stuffed inside the walls before drywall is installed on the other side.

Insulation surrounds the new fellowship hall.  The opening leads to the six new children’s classrooms.

A sixteen foot hole is trenched, supported by steel safety walls, in order to install the (green) pumping station basin (far right).

A trench is dug to lay the electrical lines necessary to run the lift pump.  The pump is accessible inside the basin.

When the landscaping is completed in the spring, the basin and vent pipe (to be cut) will be flush with ground level.

Related Posts

Leave a Reply